Apakah Beberapa Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Jalur Lebar?

Adakah anda tahu jalur lebar?

Anda boleh jawab ya. Saya tahu bahawa anda mungkin telah mencuba jalur lebar yang berbeza daripada beberapa penyedia internet jalur lebar seperti (Unifi Malaysia). Anda mungkin telah memasang beberapa kali jalur lebar. Anda tahu kelajuan kelajuan tinggi: 2 MB, 8 MB atau 24 MB. Anda boleh mengetahui penggunaan bulanan dan mengawal penggunaannya. Tetapi jika anda bukan juruteknik dalam bidang ini, anda tidak dapat memahami segala-galanya di belakang nombor ini. Penyedia Perkhidmatan Internet Jalur Lebar tidak akan memberitahu anda atau cuba menulis sesuatu di sudut bayangan laman web anda.

Izinkan saya memberitahu anda semua perkara ini:

Harga:

Semakin banyak ISP mempunyai pakej, harga menjadi lebih dan tidak dapat ditandingi. Sesetengah pakej seperti Talktalk mempunyai pelan panggilan (termasuk pakej pada bila-bila masa atau pakej di luar waktu puncak), beberapa pakej digabungkan dengan kontrak mudah alih, dan beberapa tawaran hanya tersedia untuk pelanggan TV. Masalah utama adalah bahawa kebanyakan arahan bidaan tidak menunjukkan sama ada harga termasuk sewa. Mereka mungkin mahu pelanggan lupa bahawa sewa untuk garisan wujud. Walau bagaimanapun, secara umum, jika urus niaga tidak memberitahu anda, itu bermakna sewa bank tidak termasuk dalam harga. Jika anda menyertakan saluran sewa, ISP tidak akan lupa memberitahu anda.

Kelajuan:

Apabila kita bercakap dengan cepat, saya harus memberitahu anda bahawa penyedia perkhidmatan Internet jalur lebar seperti Unifi Malaysia sedang bermain dua pusingan. Yang pertama ialah perpaduan. Mereka biasanya menggunakan Mb untuk menggambarkan kelajuan. Adakah anda berfikir bahawa jika kelajuan mencapai kelajuan maksimum teori, anda boleh memuat turun lagu dalam format MP3 (kira-kira 4 MB) dalam setengah saat? Anda ditipu pada komputer, saiz fail dinyatakan dalam MB, yang bermaksud MegaByte. Dalam spesifikasi jalur lebar, kelajuan dipaparkan dalam Mb, iaitu megabit. 1 megabit = 8 megabit. Oleh itu, 8 MB setiap saat bermakna 1 MB sesaat. Satu lagi contoh yang perlu saya tekankan adalah dengan meminta pembekal khidmat Internet jalur lebar anda seperti Unifi Malaysia untuk kelajuan maksimum yang dapat disokong oleh saluran telefon anda. Kerana seluruh talian telefon di UK tidak menyokong jalur lebar 8 MB. Di beberapa kawasan, talian telefon hanya boleh mencapai 2 Mbps. Sekiranya talian telefon anda tidak dapat mengendalikan kelajuan pantas, membeli jalur lebar yang cepat adalah satu pembaziran masa. Saya tahu bahawa sesetengah ISP tidak menyemak pelanggan, ia hanya membuka jalur lebar pantas untuk pelanggan, tanpa mengira kelajuan sebenar talian telefon.

Kadar sambungan:

Sekarang, kita tahu betapa cepatnya ISP jalur lebar memberikan kami. Walau bagaimanapun, terdapat berita buruk lain: anda mungkin perlu berkongsi lebar jalur dengan 49 orang lain.Oleh itu, pada masa puncak Internet, kelajuan sebenar dapat dikurangkan kepada 160 KB sesaat. Ia adalah 20 KB sesaat. Tanya sendiri mengapa? Oleh kerana terdapat kadar sambungan jalur lebar! Beberapa penyedia perkhidmatan Internet jalur lebar secara jelas memberitahu pelanggan mereka di laman web. Tetapi ia memberi kesan kepada banyak kelajuan. Jadi apakah kadar sambungan? Kadar sambungan mewakili bilangan pengguna yang berkongsi jalur lebar dalam sambungan jalur lebar tunggal antara suis tempatan dan ISP jalur lebar. Biasanya, hubungan hubungannya ialah 50: 1 dan 20: 1. Di UK, kadar sambungan jalur lebar rumah adalah 50: 1, yang bermaksud anda boleh berkongsi jalur lebar anda dengan 49 pengguna lain, sudah tentu, nombor ini tidak akan melebihi angka ini. Kadar sambungan jalur lebar komersial ialah 20: 1. Waktu puncak Internet lebih cepat.